Blogs

ACT: Acceptatie en Commitment Therapie

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) helpt je om te genieten van het moment terwijl je je gedachten “voorbij ziet drijven”

De inzichten die ACT geeft, maken je er van bewust dat je gedachten vaak een illusie zijn. Ze leiden een eigen leven. Vaak hebben ze niets te maken met de werkelijkheid. Met ACT maak je kennis met een soort derde oog, waarmee je ziet wat het verschil is tussen de werkelijkheid en onze “verbale realiteit”, die alleen in je gedachten zit. Het is een ervaringsgerichte therapie en er wordt veel gewerkt met (ver)beeldende oefeningen en metaforen.

Evidence based
ACT bestaat ruim twintig jaar. De laatste jaren is het meer in gebruik geraakt met name omdat er intensief onderzoek naar wordt gedaan. In juli 2010 heeft deze therapievorm de erkenning gekregen van evidence based therapy (effectief bevonden therapie). Er is dus wetenschappelijk bewijs dat deze therapie echt werkt. Sindsdien is de opmars ervan ook in Nederland niet meer te stoppen!

Naast een effectieve behandeling bij psychiatrische, psychische en sociale hulpvragen is ACT ook heel zinvol als training om de kwaliteit van leven te bevorderen. Je hoeft dus geen (psychische) klachten te hebben; ACT kan je helpen je eigen leven te optimaliseren. Iedereen kan er dus baat bij hebben!

De komende tijd zal ik elke week wat vertellen over deze vorm van therapie, de beeldende oefeningen en metaforen en mijn ervaringen er mee. Wordt vervolgd!

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ACT2

ACT (2)

Het leven aankunnen is het ultieme doel van ACT! Het is de bedoeling dat je actief gaat inspelen op alles wat er op je weg …

ACT: Acceptatie en Commitment Therapie

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) helpt je om te genieten van het moment terwijl je je gedachten “voorbij ziet drijven” …

Privacy in de praktijk

Hoe zit het eigenlijk met bescherming van jouw privacy en persoonsgegevens als je naar de praktijk van een arts, psycholoog, …