De therapeut

Al van jongs af aan maak ik graag mooie dingen met mijn handen:  tekenen, schilderen, combineren en experimenteren met materialen geven mij veel voldoening. Terwijl ik iets maak ervaar  ik dat het verrijkend is, ik maak iets dat zichtbaar en tastbaar is, heb iets concreets in handen. Datgene wat ik heb gemaakt vertelt iets over mij: welke kleuren gebruikte ik? en voor welke materialen heb ik gekozen?
Soms wordt iets niet wat ik voor ogen heb, het frustreert me. Of mijn creatie verbaast me, het maakt me trots.
Niet alleen dat wat ik maak is belangrijk maar ook het maken zelf. Tijdens het werken voel ik mijn lichaam. Soms loopt de intensiteit van de beweging (timmeren, kleien) gelijk met mijn stemming of mijn gevoel.

Ervaring

Mijn persoonlijke ervaringen, maar ook mijn werkervaring als begeleider en de opleiding tot beeldend therapeut hebben mij overtuigd van de kracht van beeldend werken.
Ik heb gezien als begeleider dat woorden soms niet genoeg zeggen. Beeldend werken kan dan laten zien waar op dat moment geen woorden voor zijn.
Dat wil ik jou ook laten ervaren: wat het werken met allerlei materialen en je creatie laat zien. Door vervolgens hierover samen in gesprek te gaan, kan je groeien, verwerken en veranderen.

De therapeut

Ik ben Rita de Wit, getrouwd en moeder van vier nu volwassen zoons.
Voor de HBO-opleiding tot beeldend therapeut moest ik stage lopen en onderzoek doen. Dit heb ik gedaan bij personen met psychosociale problematiek: ik heb bij cliënten thuis beeldende therapie gegeven.
Werkervaring heb ik voornamelijk binnen de zorg en begeleiding van personen met een (lichte) verstandelijke beperking.
Na de Z-opleiding werkte ik jarenlang binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst deed ik dit als groepswerker binnen woonvoorzieningen en binnen een kinderdagverblijf voor kinderen. Later nam ik als psychologisch assistente (onder verantwoording van een orthopedagoog) psychologische onderzoeken af.
Na de post HBO opleiding Praktisch Pedagogisch Gezinsbegeleider gaf ik als gezinsbegeleider opvoedondersteuning.
De laatste tien jaar ben ik als ambulant begeleider werkzaam geweest. Hierbij bood ik persoonlijke begeleiding thuis, aan personen met psychosociale problematiek.

Waarom de opleiding tot beeldend therapeut?

In de ambulante begeleiding (bij cliënten thuis) merkte ik dat er verschillende hulpvragen waren. Naast de praktische vragen over bijvoorbeeld structuur en (financiële) administratie, waren er vaak onderliggende problemen. Daarbij moet je denken aan (lichte) psychiatrische- en of psychosociale problemen. Voorbeelden hiervan zijn een laag zelfbeeld, trauma, verlies en psychosomatische klachten. Ik wilde daar graag aandacht aan besteden, maar de praktische ondersteuning had voorrang.
Daarom heb ik me in 2015 aangemeld voor de verkorte HBO opleiding beeldende therapie aan Hogeschool Stenden.

Mijn opleidingen:
 • 2015-2018 HBO Creatieve Therapie Beeldend, Stenden Hogeschool Leeuwarden
 • 2007 Post HBO Basisopleiding Praktisch Pedagogisch Gezinsbegeleider, Hogeschool Utrecht
 • 1990-1992 Vooropleiding Psychologisch assistente bij de LOI
 • 1981-1984 Z-verpleging Dr. Mr. Willem van den Bergh stichting, Noordwijk
Trainingen en cursussen:
 • ACT, Bijscholingsinstituut voor Therapeuten (BivT, 2019)
 • Oplossingsgerichte ondersteuning (certificaat)
 • Omgaan met normoverschrijdend gedrag: omgaan met dreiging en geweld, zelfverdediging.
 • Autisme (certificaat)
 • Omgaan met verlies bij mensen met een verstandelijke beperking (certificaat)
 • Omgaan met middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking (certificaat)
 • Hechtingsproblematiek (certificaat)
 • Omgaan met sexueel misbruik bij kinderen (Vitree)
 • Timemanagement (certificaat)

Meer weten?

Je kunt het contactformulier gebruiken of mij bellen op het nummer dat boven- en onderaan de site staat…

ACT2

ACT (2)

Het leven aankunnen is het ultieme doel van ACT! Het is de bedoeling dat je actief gaat inspelen op alles wat er op je weg …

ACT: Acceptatie en Commitment Therapie

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) helpt je om te genieten van het moment terwijl je je gedachten “voorbij ziet drijven” …

Privacy in de praktijk

Hoe zit het eigenlijk met bescherming van jouw privacy en persoonsgegevens als je naar de praktijk van een arts, psycholoog, …