Kinderen

Heeft je kind moeite met het uiten van zijn emoties? Of zou hij wel wat weerbaarder mogen zijn? Dan kan beeldende therapie misschien helpen. Door iets creatiefs te doen, leert hij dingen als plannen of samenwerken. Ook kan de beeldend therapeut je kind helpen om te leren omgaan met tegenslag en frustratie.

Wanneer naar een beeldend therapeut?
Je kunt met allerlei problemen terecht bij een beeldend therapeut. Bijvoorbeeld als je kind niet goed kan omgaan met emoties, een negatief zelfbeeld heeft, een dierbare verloren heeft of als hij erg gespannen is. De beeldend therapeut gaat niet altijd direct met je kind aan de slag, maar kan ook helpen bij het observeren van je kind, de ontwikkeling van je kind beoordelen of meedenken bij het stellen van een diagnose.

Waarom geen ‘gewone’ therapie?
Sommige kinderen hebben meer aan een ervaringsgerichte therapie dan aan een vorm van therapie waarbij veel wordt gepraat. Als je kind het moeilijk vindt om te vertellen wat er aan de hand is, kan beeldende therapie fijn zijn. Kinderen vinden beeldende therapie vaak minder belastend dan andere vormen van therapie, omdat de beeldend therapeut spelenderwijs met ze werkt.

Wat doet een beeldend therapeut?
De aanpak van de beeldend therapeut hangt af van het probleem van je kind. Heeft een kind moeite met ontspannen, dan kan hij bijvoorbeeld oefeningen aangeboden krijgen met rustgevende materialen, zoals pastelkleuren, zacht krijt en rustgevende bewegingen. Zo leert hij te herkennen hoe hij zijn lichaam meer kan ontspannen. Doordat beeldende therapie is gericht op succeservaringen, kan je kind er zelfverzekerder van worden en een positiever zelfbeeld krijgen.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De eerste paar keer observeert de beeldend therapeut je kind. In overleg met jullie stelt zij een behandelplan op waarin de vragen en doelen voor jouw kind staan. De behandeling kan bestaan uit korte opdrachten of een langlopend project. De meeste kinderen worden een half jaar tot een jaar behandeld, maar er zijn ook kinderen die aan zes sessies genoeg hebben.

Door middel van psycho-educatie en oudergesprekken worden ouder(s) betrokken bij de behandeling. Soms kunnen sessies met het hele gezin deel uitmaken van de behandeling.

Wat kost de behandeling?

  • Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden beeldende therapie uit de aanvullende verzekering Een verwijzing is niet nodig. Zie hier voor een informatie over de tarieven en vergoedingen.
  • Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Artisamen heeft een contract met de gemeente Lelystad voor jeugdhulpverlening. Dat betekent dat de gemeente de behandeling aan Artisamen betaalt wanneer er een beschikking is afgegeven. In deze beschikking staat het aantal uren en de periode waarin hulp geboden mag worden, bijvoorbeeld anderhalf uur per week gedurende een half jaar. Wanneer u problemen ervaart in de opvoeding van uw kind neem dan eerst contact op met het Jeugd en Gezinsteam Lelystad telefoonnummer 0880029922 of uw huisarts.
    Wanneer u in een andere gemeente woont en graag hulp wilt bij Artisamen dan zult u dit eerst moeten bespreken met de gemeente in uw woonplaats om de hulp vergoed te krijgen.

Is er samenwerking met andere disciplines?
Er is in Lelystad een groot netwerk opgebouwd waardoor (eventuele) doorverwijzingen makkelijk kunnen worden gedaan en samenwerking tot stand kan komen.

Voor meer informatie kan je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Hieronder zijn een paar behandelvormen beschreven:

ACT2

ACT (2)

Het leven aankunnen is het ultieme doel van ACT! Het is de bedoeling dat je actief gaat inspelen op alles wat er op je weg …

ACT: Acceptatie en Commitment Therapie

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) helpt je om te genieten van het moment terwijl je je gedachten “voorbij ziet drijven” …

Privacy in de praktijk

Hoe zit het eigenlijk met bescherming van jouw privacy en persoonsgegevens als je naar de praktijk van een arts, psycholoog, …